גישור בגירושין

8 דברים שכדאי לדעת על גישור בגירושין

כדאי להתחיל בנקודה הפשוטה והברורה ביותר: גישור בגירושין מציע לבני הזוג את התשובה הנכונה כאשר הם עומדים בפני הליך גירושין. אם בני הזוג יצליחו להגיע להסכם באמצעות תהליך גישור, הם יחסכו אלפי שקלים, ובמקרים רבים עשרות אלפי שקלים ואפילו מאות אלפי שקלים. מעבר לחסכון בכסף, מדובר בחסכון בזמן – שכן הזוג לא ייאלץ להמתין לדיונים בערכאות ולהחלטות רשויות וניתן לסיים את התהליך ביעילות ובמהירות. כמו כן, גישור יאפשר לבני הזוג להימנע מהגיהנום הרגשי שכרוך בהליך גירושין מכוער. בחירה בהליך גישור היא בעצם בחירה בשלום על פני מלחמה, ובכך נמנעים גם מההסלמה שמתרחשת במקרים רבים במצב של סכסוך. מצד שני, אם היתרונות ברורים כל כך – מדוע רק זוגות מעטים מצליחים להגיע להסכם בדרך הפשוטה והנכונה של הגישור?

1 מהו גישור

מהו בעצם גישור? מדובר בדרך מקובלת להסדרת סכסוכים, שנעשה בה שימוש במקרים שונים ולא רק במצב של סכסוך גירושים. המטרה היא להשיג הסכם בדרך של דו שיח ועל בסיס של הסכמה. ההסכם שיתקבל ישמש את בני הזוג במהלך החיים הממושכים שלאחר הגירושים, והסכם ראוי שיתייחס לכל המצבים האפשריים ויפרט את הפתרונות המוסכמים. ההסכם ישרת את בני הזוג וישמש כבסיס להתייחסות במצבים הרבים והשונים של תקשורת ומגע שיידרשו, בעיקר כאשר ישנם צאצאים משותפים. הפיתוי לנקום בבן הזוג לשעבר ולהכעיסו אמור להדחק מפני החשש לפגוע בילדים באופן קשה וככל הנראה בלתי הפיך. כאשר בוחרים בהליך של גישור בגירושין, בוחרים בעצם בהסכמה לבצע וויתורים הוגנים והדדיים, ומוותרים על מצב של סכסוך שבו כל צד מגיע להישגים על חשבון הצד השני. את ההסכם שיושג תוכלו להגיש לבית המשפט לצורך אישור.

2 יתרונות גישור בגירושין

היתרון הראשון: ענייניות. גירושין, כמו כל תהליך בחיים, מומלץ לנהל בענייניות וללא פניות ורגשות מיותרים. בסך הכל תנאי הפתיחה ברורים ומוגדרים: יש (או אין) צאצאים משותפים, ישנו רכוש משותף שצריך לחלק, ישנה הכנסה שצריך לחלק סביב גידולם של הילדים. כעת נותר רק לקבל החלטות הוגנות ונכונות ולהסכים עליהן באמצעות דיון תרבותי.
היתרון השני: שחרור רגשי. המטרה הסופית והמוחלטת של הליך הגירושין היא פרידה ושחרור ממערכת יחסים אומללה ומתסכלת. כשנכנסים לתהליך המטרה הזו מעורפלת בגלל מסך הרגשות שמציף את בני הזוג. הליך גישור איכותי, במידה ושני הצדדים נכנסים אליו בהסכמה מלאה ומתוך רצון, יכול לקצר את הדרך שלכם לשחרור גם מהרגשות השליליים ולתת לכם סגירה מלאה של פרק זה בחיים. הליך גישור מוכיח לצדדים שהם מסוגלים להגיע להסכם ענייני ותקין ונותן להם כוחות להיפרד ולהמשיך הלאה, זאת בניגוד לסכסוך מתמשך שבעצם משאיר את בני הזוג ביחד, בסוג של מערכת יחסים שלילית והרסנית לאורך שנים ארוכות.
היתרון השלישי: חסכון. כפי שכבר הוזכר לעיל: אתם חוסכים כסף, אתם חוסכים זמן, אתם חוסכים דרך ארוכה וכואבת להסכם שיושג בהכרעת בית דין, אשר מן הסתם יהיה דומה מאד להסכם שתשיגו בכוחות עצמכם ובהליך גישור.
כאשר מבררים על תהליכי גישור מסוגים שונים, מגיעים עד מהרה למושג “מהו”ת” – ראשי תיבות של המלים “מידע, היכרות ותיאום”. למעשה, מדובר בכך שגם המדינה מעוניינת לקדם את הפתרון הנכון של גישור במצבי סכסוך שונים. הליך הגישור הוא זול יותר וחסכוני בזמן גם עבור מערכת המשפט העמוסה. בימים אלה המדינה בודקת את האפשרות לדרוש מן הצדדים הליך מהו”ת, שהוא בעצם הליך קדם גישור. הצדדים יידרשו להופיע להליך ולנסות לבדוק אם יש סיכוי להגיע לפתרון באמצעות גישור ובכך לחסוך מעצמם ומהערכאות את ההליך הארוך והיקר של יישוב הסכסוך באמצעות החלטת בית משפט. מובן שבהליך גירושין לא ניתן לכפות על בני הזוג לנהל הליך גישור, ובכל זאת – עצם קיומו של הליך מהו”ת מצביע על היתרונות האדירים של יישוב סכסוכים באמצעות גישור.

3 מה כולל הסכם גישור?

על מה תתבקשו להחליט בתהליך של גישור בגירושין ? בדיוק על אותם דברים שיעלו במהלך סכסוך משפטי מורכב. משמורת וזמני שהות עם הילדים, חלוקת הרכוש המשותף, וגובה דמי המזונות. בנוסף מומלץ מאד להסכים על אופן חינוכם של הילדים והטיפול בהם, כדי להימנע מסכסוכים מיותרים בהמשך הדרך. הסכם גירושים טוב, צופה את פני העתיד וקובע איך ייראו חייכם וחיי ילדיכם לאחר ששני משקי הבית ייפרדו.

4 למה קשה לבחור בגישור?

כאשר זוג מחליט להתגרש, כמעט תמיד מדובר בהחלטה שמתקבלת בלב כבד ומתוך תחושת כישלון. אנשים אינם נעמדים מתחת לחופה מתוך מחשבה על היום שבו ייפרדו. אדרבה – הם צופים בשמחה לקראת עתיד מלא אהבה, הגשמה וצמיחה. כאשר החלומות הורודים הללו נדחקים מפני מציאות של ריבים, כעסים ועלבונות מדובר בשבר של ממש. כך קורה שמרבית הזוגות נסחפים למאבקי גירושים מכוערים, שאינם נובעים ממניעים ענייניים, אלא דווקא מהרגשות הקשים שבני הזוג חווים. מעבר לכך, יש להוסיף את העובדה שמרבית משקי הבית בישראל מתקשים לסגור את החודש ואמצעיהם מוגבלים ולאחר הגירושין שני הצדדים יצטרכו להסתפק בהכנסה נמוכה אפילו יותר. העובדה הזו יוצרת מתח וחששות אמיתיים ולגיטימיים, אשר מחריפים את הסכסוך עוד ועוד. להר הגעש הגואה של הרגשות והפחדים, יש להוסיף גם בני משפחה שמעניקים עצות שאינן בהכרח נכונות, ומכאן קצרה הדרך לסכסוך שיימשך שנים.
אם כך, ניתן לראות בבירור שמכשולים רבים ומורכבים עומדים בפני בני הזוג כאשר הם מתבקשים לבחור את המסלול לאחר ההחלטה על הגירושים. הדחף לנקמה, רגשות מרים כמו עלבון, קנאה, זעם, מתח וחשש מפני החיים לאחר הגירושין. במקרים מסוימים אחד מבני הזוג כלל אינו מעוניין בגירושים ובאופן טבעי הוא מתקשה להתגייס להליך תקין וענייני. במקרים אחרים הכעס גדול כל כך, עד שקשה להכניס את בני הזוג לאותו חדר. וכאשר חושבים על כך – זוג שמתקשה לקבל בהרמוניה החלטות בזוגיות, מן הסתם מתקשה אפילו יותר לקבל החלטות בשלווה לאחר שהוסכם על פרידה.

5 תפקידו של עורך דין גישור

כאן אנחנו מגיעים אל הגורם החשוב ביותר בהליך הגישור – המגשר עצמו. מגשר, בהגדרה, חייב להיות אדם שמסוגל לנהל משברים, בעל יכולת רגשית וניהולית גבוהה. עורך דין גישור טוב יידע איך לנווט כל דיון בחזרה אל הפסים, ויידע להעניק לשני הצדדים, בכל מצב, את ההרגשה שקולם נשמע ודעתם משפיעה. שימו לב למילה מגשר, או למילים גישור בגירושין – הן נגזרות מהמילה “גשר”. עורך דין גישור, באופן מיטבי, הופך להיות הגשר שדרכו עוברים המסרים ומתקבלות ההסכמות. מגשר טוב יידע איך לנקות את האווירה מרגשות ולהחזיר את הדיון שוב ושוב אל המקום הענייני והמכבד. מדובר באמנות של ממש, ולכן כדאי לבחור את המגשר בתשומת לב ובקפידה, כדי להבטיח שתקבלו את ההזדמנות הטובה ביותר להגיע להסכם גירושים בלי סכסוכים מיותרים.

6 מלחמה או שלום?

כאשר אתם מתלבטים לגבי הליך גישור בגירושין, כדאי מאד לחשוב לעומק על החלופה. מצבי סכסוך נוטים להסלים, כאשר כל צעד של צד אחד מקומם את הצד שמנגד וגורר אותו לצעד קיצוני עוד יותר. סביר מאד להניח שאם תגיעו להסדר בהסכמה, הוא יהיה דומה מאד ואולי אפילו זהה להסכם שייפסק עבורכם על ידי בית המשפט, או הערכאות. כל ההבדל יהיה, במשך השנים שתבזבזו, בסכומי הכסף הגדולים שתשרפו ובעגמת הנפש האדירה שאתם וכל היקרים לכם יחוו. בסופו של דבר, אין ניסים ואף צד לא יוכל לצאת עם כל תאוותו בידו. שניכם עומדים להפסיד ולהתפשר, וכדאי יותר לבחור על מה בדיוק אתם עומדים להתפשר ולא למצוא את עצמכם מול החלטת בית משפט שאי אפשר להתדיין עליה.
ובכל זאת, זוגות רבים מאד בוחרים בדרך של סכסוך ומלחמה. הם מרגישים מקופחים, נפגעים וכאובים ומצפים שבית המשפט ייתן להם את הגושפנקא לכך שהם צדקו ובן זוגם טעה. בפועל, כמובן, בית המשפט יציע פשרה שלא תהיה מושלמת עבור אף אחד משני הצדדים. סמכות שיפוטית אינה פסיכולוג, והמטרה שלה היא לא להשיג צדק מוחלט עבור מי מהצדדים. גירושים אף פעם אינם עניין של שחור או לבן, ולכן פסקי הדין יהיו דומים מאד להסכם גישור. כדאי לעשות את כל מה שאפשר כדי לשים את הרגשות בצד ולבחור בשלום ולא במלחמה.

7 מה כן לעשות?

זוג שמחליט על גירושים, צריך בעצם להקפיד על מספר כללים פשוטים, כדי לנסות לנהל את התהליך בדרך העניינית והיעילה ביותר, עם מינימום נזקים. בראש ובראשונה, כפי שהוסבר לעיל בהרחבה, כדאי להגיע להסכם באמצעות הליך גישור ולחסוך לעצמכם זמן, כסף ועוגמת נפש. הצעד השני הוא לבחור באיש מקצוע ברמה הגבוהה ביותר, מגשר מומלץ ומנוסה ששני הצדדים מרגישים שהוא הוגן וחסר פניות.

8 מה לא לעשות?

אל תנסחו הסכם בעצמכם מבלי להעביר אותו דרך מגשר מוסמך – בהסכם חובבני עשויים להיות חורים רבים שיפעלו נגדכם בהמשך הדרך. לא מומלץ לוותר על שירותי איש מקצוע. במצב של מלחמה או במצב של שלום, ידיעת החוק והיכרות עם עולם דיני המשפחה בצירוף ייעוץ נקי מרגשות, הם נכס יקר מפז שלא מומלץ לוותר עליו בתקופה הדרמטית הזו.
העצה החשובה הבאה היא לא להקשיב בשום אופן לכל העצות שיוזרמו אליכם מהסביבה. גירושין הם עניין לגורמים מקצועיים, התייעצו עם עורכי דין מנוסים ולא עם החברים הטובים ובני המשפחה. ככלל, מומלץ לבחור באנשי סוד מעטים כדי שתוכלו לנהל את התהליך בצורה עניינית ככל האפשר וזאת מבלי להיות מוצפים ברגשות ובעצות.
כל עוד הליך הגישור עומד על הפרק, הימנעו מצעדים חד צדדיים וסודיים. בהליך גישור האמון ההדדי הוא נכס שאי אפשר לוותר עליו. ברגע שאחד הצדדים בוחר בשקרים ובהסתרה, הוא בעצם מכשיל את ההליך.
וחשוב מכל – אל תפגעו בילדים. בכל מצב ובכל מקרה צריך לעשות כל מה שאפשר כדי לגונן על הילדים מן ההליך ולוודא שהם לא ייפגעו.
לסיכום, כאשר זוג עומד בפני גירושין אין כל ספק שמומלץ מאד לבחור בדרך הקצרה, השקטה והנעימה יותר של הגישור. נסו להגיע להסכמה ולתת הזדמנות אמיתית ובונה להליך של גישור בגירושין כאשר אתם זוכרים לאורך כל הדרך את היתרונות הרבים. עם זאת, כדאי לזכור שגם אם הליך גישור נכשל, אין משמעות הדבר בהכרח מלחמת הכל בכל. בסכסוך גירושין מנצחים הזוגות שבוחרים בגישה תקיפה פחות ושמנסים למצוא את הדרך אל עמק השווה לאורך כל הדרך. זכרו תמיד את המטרה הסופית והמוחלטת: חיים חדשים ואיכותיים יותר, שבהם תוכלו למצוא לעצמכם אושר ושחרור.

 

 

 

 

 

גישור בגירושין
גישור בגירושין
דילוג לתוכן