משמורת משותפת

יותר ויותר זוגות בישראל, אשר מחליטים להתגרש, בוחרים כיום במשמורת משותפת. במסגרת זו, ההורים חולקים את החזקה על הילדים ואלו שוהים חצי מן הזמן אצל האם וחצי מן הזמן אצל האב. במאמר זה נסביר בהרחבה אודות משמורת משותפת,  נעמוד על יתרונותיה וחסרונותיה, נבחן לאלו זוגות מתאים הסדר זה ולבסוף נעסוק בשאלה חשובה ומעניינית: כיצד מושפעים דמי מזונות הילדים במשמורת משותפת.

מהי משמורת משותפת?

משמורת משותפת היא חלוקה שוויונית של גידול הילדים בין ההורים, זאת להבדיל מהסדר של משמורת מלאה, אז מתמנה הורה אחד למשמורן על הילדים, לרוב זוהי האם ואילו לאב נקבעים זמני שהותה. במשמורת משותפת יש לילדים למעשה שני בתים אשר מספקים להם את כל צרכיהם והם עוברים מן האם לאב באופן מחזורי. חשוב לציין, כי הסדר המשמורת הנפוץ ביותר בישראל הוא דווקא משמורת מלאה, אולם בשנים האחרונות ישנם יותר ויותר זוגות הבוחרים במשמורת משותפת בעת גירושין בשל יתרונותיה הרבים, כפי שיפורט להלן.

מה הוביל לעלייה בשכיחותה של משמורת משותפת? ניתן להצביע על שתי סיבות עיקריות לכך: הסיבה הראשונה היא המעורבות הגדלה של אבות בחיי הילדים, אשר כיום רבים מהם לוקחים חלק פעיל בחייהם ואינם ממלאים עוד תפקיד משני בהורות כפי שהיה בעבר. במצב זה, כאשר בני הזוג מתגרשים, מבקש האב לשמור על טיב הקשר בינו לבין הילדים ולכן עולה האפשרות של משמורת משותפת, אשר תאפשר לו להמשיך להיות מעורב בגידולם.

הסיבה השנייה לעלייה בשכיחותה של המשמורת המשותפת, היא רצונן של האימהות בעידן המודרני לקיים חיי משפחה לצד קריירה משגשגת.  מבנה המשפחה המסורתי במסגרתו האם גידלה את הילדים והאב דאג לפרנסת המשפחה, השתנה ובקרב זוגות רבים, שני בני הזוג יוצאים לעבודה ומפתחים קריירה מקצועית אשר חשובה להם הן ברמה הכלכלית והן ברמה האישית. עת ההחלטה על גירושין, בחירה במשמורת משותפת תאפשר לאם ליהנות משני העולמות: לגדל את ילדיה ולהשקיע בעבודתה ולהתפתח מקצועית.

 יתרונות וחסרונות

יש הסבורים כי משמורת משותפת היא הפתרון הטוב ביותר עבור ילדים להורים גרושים. ראשית, משום שהיא מאפשרת לשני ההורים להיות פעילים ומעורבים במידה שווה בחיי הילדים. במצב זה, ההתמודדות עם הגירושין קלה יותר עבור הילדים היות שהתחושה של תא משפחתי יציב נשמרת למרות הפרידה. זאת להבדיל מהסדר של משמורת מלאה, אז נוצר מטבע הדברים ניתוק מסוים בין האב לילדים, אשר נמצאים מרבית הזמן עם אמם ומעורבותו של האב בחייהם קטנה יותר. שנית, נטען כי החלוקה בנטל גידול הילדים מטיבה עם ההורים, אשר יכולים לגדל את ילדיהם אך במקביל לנהל קריירה מצליחה ולפתח זוגיות חדשה.  בנוסף לכך, עבור האבות, משמורת משותפת משמעה בדרך כלל גם הפחתה בדמי מזונות הילדים, כפי שמיד נראה.

מהם חסרונותיה של המשמורת המשותפת? יש החשים כי המעבר מבית לבית פוגע בתחושת הביטחון והיציבות של הילדים וכי משמורת מלאה עדיפה במובן הזה שיש לילדים בית אחד בו הם גרים מרבית הזמן. כמו כן, עולה הטענה כי פרידת ההורים איננה מושלמת במשמורת משותפת ראשית משום שעליהם להתגורר בסמיכות זה לזו ושנית משום שהם נדרשים לתקשורת צמודה וכמעט יומיומית זה עם זו, דבר המקשה מטבע הדברים, להפריד בין מערכת היחסים הזוגית שהסתיימה, לבין מערכת היחסים ההורית אשר ממשיכה להתקיים ותמשיך עוד שנים רבות.

האם זה מתאים לכולם?

זוגות רבים חשים כי משמורת משותפת היא ההסדר האידאלי עבורם, אולם חשוב להבין כי משמורת משותפת אינה מתאימה בכל מקרה של גירושין. על מנת שהסדר זה ישרת את טובת הילדים ויקבל את אישורו של בית המשפט, צריכים להתקיים שלושה תנאים מרכזיים:

1.       מערכת יחסים טובה בין ההורים: משמורת משותפת מצריכה מן ההורים יכולת תקשורת גבוהה, על מנת שיוכלו לקבל החלטות הוריות יחד בצורה מכובדת ויעילה, ללא היקלעות לריבים וחיכוכים תכופים. על כן, מסגרת זו מתאימה רק כאשר מערכת היחסים בין ההורים טובה וכשוררים ביניהם יחסי אמון וכבוד הדדי.

2.       מסוגלות הורית מתאימה: אין די ברצונם של ההורים למשמורת משותפת, אלא חשוב מאוד כי תהיה להם מסוגלות הורית המתאימה לכך. פירושו של מונח זה הוא היכולת הרגשית והכלכלית לספק את צרכי הילדים מחצית מן הזמן. לא פעם, סבור בית המשפט כי למרות אהבתו ומסירותו של האב לילדיו, אין באפשרותו למלא את צרכיהם (למשל בשל שעות עבודה ארוכות) והוא דוחה אפוא את הבקשה לאשר משמורת משותפת ומורה על משמורת מלאה לאם.

3.       מגורים בסמיכות: התנאי השלישי מתייחס לפן הטכני של המשמורת המשותפת. כדי שההסדר יהיה ישים ולא יטרטר את הילדים, צריכים ההורים לגור קרוב זה לזו ולמסגרות של הילדים  כמו גן, בית ספר, חוגים וכיו”ב. כך יוכלו הילדים לבצע את המעבר מביתו של הורה אחד לאחר בקלות ולנהל חיי שגרה יציבים. בתי המשפט מעניקים חשיבות רבה להיבט הזה היות שהגישה היא כי ללא פתרונות פרקטיים, לא יוכל הסדר זה להתקיים לאורך זמן.

מזונות במשמורת משותפת

כאמור מעלה, למשמורת משותפת מספר יתרונות בולטים ואחד מהם נוגע לחובת האב לתשלום מזונות ילדים. במסגרת של משמורת משותפת, נהוג להפחית את דמי המזונות בהם יחויב האב, בשיעור של כ25 אחוז ועד כ50 אחוז בחלק מן המקרים. מדוע? כאשר הילדים נמצאים במשמורת מלאה של האם, היא זו אשר נושאת במרבית הוצאותיהם ועל כן, על האב לשלם דמי מזונות מלאים. לעומת זאת, כאשר מדובר על משמורת משותפת, שוהים הילדים מחצית מן הזמן אצל האב, אשר נושא בעלויות הילדים באופן ישיר כאשר הם בחזקתו. הפחתת גובה המזונות נועדה למנוע מצב של חיוב כפול, בו ישלם האב את הוצאות הילדים הן כאשר הם עמו והן כאשר הם שוהים אצל אמם.

שיעור ההפחתה של דמי מזונות הילדים משתנה ממקרה למקרה על פי הנסיבות. בית המשפט שוקל בין היתר את הנתונים הבאים: רמת ההכנסה של ההורים, יוקר המחייה, צרכי הילדים ורמת החיים אליה הם הורגלו. בהקשר זה של מזונות במשמורת משותפת, חשוב גם לציין כי ישנה מגמה חדשה בפסיקה, על פיה תבוטל חובת המזונות של האב במשמורת משותפת ובתנאי כי ההורים מרווחים שכר זהה או דומה. במצב דברים זה, כל הורה יישא בעלויות הילדים כאשר הם שוהים עמו וכאשר תהיינה הוצאות חריגות, ההורים יתחלקו בהן שווה בשווה.

מתלבטים? פנו לייעוץ מקצועי

כאשר בני זוג מחליטים להתגרש, הדאגה המרכזית שלהם היא כמובן הילדים ובהקשר זה עולות לא מעט שאלות, לרבות מהו הסדר המשמורת הנכון עבורם. במאמר זה הסברנו בהרחבה מהי משמורת משותפת ואלו תנאים צריכים להתקיים על מנת שהסדר זה יצליח וישרת את טובת הילדים. שוקלים לאמץ הסדר של משמורת משותפת? מתלבטים אם זה מתאים לכם? הצעד הנכון בשלב זה הוא לפנות לגורם מקצועי, אשר יוכל לסייע לכם לקבל את ההחלטה הנכונה ביותר עבורכם ועבור הילדים. ניתן לפנות למשל למטפל משפחתי המתמחה בייעוץ גירושין, אשר לאחר הכרות עמכם ועם הילדים, יוכל לייעץ האם משמורת משותפת היא הסדר המתאים לכם. אפשרות נוספת היא לפנות למגשר גירושין, עמו תוכלו לברר ראשית כל, האם ישנן מחלוקות מהותיות ביניכם בענייני הגירושין ושנית, האם מבחינה פרקטית, תוכלו ליישם משמורת משותפת בהצלחה, או שמא משמורת מלאה היא הפתרון הנכון ביותר עבור כל הצדדים.

משמורת משותפת
משמורת משותפת
דילוג לתוכן