רבים חולמים על תסריט שבו ביום בהיר אחד נציגים משפטיים ייצרו עמם קשר ויספרו להם שקרוב משפחה בלתי מוכר נפטר והוריש להם סכום נאה. החלום הזה הוא נעים ונוח – ללא צער על אדם שלא פגשתם מעולם, בלי מאמץ ובלי לחצים. למרבה הצער, הרוב המוחלט של האנשים לא ימצא את עצמו במצב הזה. כאשר אתם שומעים על ירושות לרוב תשמעו עליהן בהקשר של סכסוכים, מתחים וריבים. למה זה קורה? ומה אפשר לעשות כדי שזה לא יקרה?
סכסוכי ירושות ידועים
סכסוכי הירושה הגדולים והמפורסמים ביותר נוצרו – מן הסתם – סביב חלוקת רכוש בשווי גדול. ככל שהרכוש רב יותר – הסכסוכים יהיו ממושכים ומרים יותר. בשנים האחרונות העיתונים מספרים שוב ושוב על משפחת בטנקור שבה האם, יורשת ההון העצום של חברת הקוסמטיקה לוריאל, נמצאת במלחמת עולם עם בתה. הסכסוך במקרה הזה חמור שבעתיים, מכיוון שהאם עדיין בחיים וסכסוך הירושה מתנהל מולה ובנוכחותה, כאשר הבת טוענת שהאם אינה כשירה לקבל החלטות לגבי הרכוש. ארון ספלינג, מפיק הקולנוע הידוע, בחר להשאיר סכומים קטנים יחסית לילדיו ואת מרבית ההון לאמם. הזמר הידוע פבארוטי השאיר אחריו סכסוך מכוער בין אשתו הצעירה לבנותיו הבוגרות. וגם אצלנו בישראל האלפיון העליון לוקח חלק בחגיגה ולראיה, במשפחת עופר התלקח סכסוך ירושה ענק חודש לאחר מות אבי המשפחה ובמשפחת אייזנברג התנהל סכסוך דומה.
הפתרונות של בעלי ההון
משפחות בעלות הון רב בוחרות בשיטות יצירתיות שונות ומשונות, כדי להקטין את הסיכוי שההון המשפחתי יושמד בידי צאצאים מפונקים, או יעורר מלחמת ירושה שאין לה סוף. אייל המדיה המפורסם וויליאם הרסט קבע שוועדת נאמנים בת 13 נפשות, שרק חלקם נמנים על בני המשפחה, ידאגו לחלק את הנכסים בצורה שקולה ונכונה בין יורשיו לאורך השנים שיגיעו. מיליונר אמריקאי בשם וולינגטון ברט בחר, מסיבות השמורות עמו, לא להוריש דבר לילדיו ולנכדיו. צאצאיו זכו ליהנות מהרכוש הרב רק 100 שנים לאחר מותו ולבסוף, קיים הפתרון האלגנטי של האנשים העשירים בעולם: משפחת גייטס ומשפחת באפט. שני אילי ההון בחרו לקבוע בצוואתם שהצאצאים יקבלו רק אחוז זעום מההון האדיר של המשפחה ואילו מרבית ההון יוחזר לחברה בצורת פילנתרופיה.
למה יש כל כך הרבה סכסוכי ירושות?
כאשר מדובר בעשירים מאד התשובה פשוטה יותר. לעשירים כסף רב יותר לנהל מאבקים משפטיים יקרים ומתישים, ויש להם גם אינטרס גדול יותר לצאת למלחמות. בדרך כלל, בכל המשפחות שנכנסות לסכסוכי ירושה, יש עניינים לא פתורים ולא סגורים שעולים בחזרה על פני השטח. גם משפחות אוהבות וקרובות עלולות להיכנס לסכסוכים כאלה, כאשר בדרך כלל נפגוש ברגשי נחיתות ישנים, בקנאה, בטינה ובשפע כאבים ופצעים שלא החלימו מעולם. סכסוכי ירושה שייכים יותר לעולם הפסיכולוגיה מאשר לעולם העסקים, וזוהי הסיבה לכך שלעתים קרובות הם מסלימים והולכים בלי הצדקה וטעם. בהקשר הזה יש דמיון רב בין סכסוכי ירושות לבין גירושים – כאשר אנשים שעוסקים בתחום טוענים שסכסוכי הירושה נוטים להיות מרים וממושכים יותר אפילו מסכסוכי גירושים. כך קורה, שאבל משותף הופך לסכסוך מר, ובמקום שהמשפחה תתאחד ותתמודד עם הצרה שנחתה עליה בצורה בונה ומחזקת – היא מוצאת את עצמה במצב של משבר חמור שלעתים אין לו תקנה.
איך מונעים סכסוכי ירושה?
התשובה היא פשוטה – צוואה איכותית שנוסחה בעזרת איש מקצוע. דאגו לגשת לעורך דין ירושות המתעסק בתחום, אשר יוכל להכין לכם צוואה חוקית ותקינה. הקשיבו לעצותיו של איש המקצוע ותנו לו לנווט אתכם ליצירת מסמך מקצועי ובעל תוקף משפטי בלתי ניתן לערעור. אם תכינו את הצוואה בעצמכם אתם חושפים את יורשיכם לשלל מתחים סביב צוואות פגומות, צוואות לא ברורות או צוואות שניתן למצוא בהן פרצות ולערער עליהן.
עצה אפשרית נוספת היא לכתוב צוואה הוגנת שתהיה מקובלת על כל הנוגעים בדבר. זוהי עצה טובה, אך קשה למימוש. כידוע, קשה למצוא צדק שיהיה מקובל על כולם. הרכוש הוא שלכם וכך גם שיקול הדעת לגביו. הבחירות שלכם עשויות להתקבל בברכה או בכעס, אבל כך או אחרת צוואה מעבירה מסר חד וברור. הכעס, אם יהיה כזה, יופנה ככל הנראה אל כותב הצוואה ולא ירעיל את היחסים בין היורשים.
הימנעות מכתיבת צוואה משאירה את היורשים שלכם בחוסר ידיעה לגבי רצונכם, וכך חושפת אותם למתחים ולפרשנויות. בנוסף, ישנם נושאים נוספים שאולי תרצו להתייחס אליהם – כמו הבעת משאלות שונות והנחיות לגבי אופן הטיפול בילדים לא בגירים. ברגע שתיכנסו להליך של הכנת צוואה, תגלו שיש לכם הרבה מאד מה להגיד על הרצון שלכם לגבי אופן הניהול של מה שתשאירו אחריכם.
ישנם מצבים מסוימים שבהם חשוב במיוחד לכתוב צוואה: כאשר יש לכם ילדים שאינם בגירים, בכל מצב של גירושים וילדים ממערכות יחסים קודמות, כאשר אתם במערכת יחסים ארוכת טווח ללא נישואים. ככלל – כל אדם שמצבו המשפחתי מורכב יותר וחורג מהתבנית המסורתית של בן זוג וילדים – כדאי שישקול במלוא כובד הראש את הכנתה של צוואה. אנשים שנמצאים במערכת יחסים שהיא פרק ב’ משאירים אחריהם שתי משפחות שלרוב נמצאות ממילא ביחסי עוינות. חשוב להבהיר את הדברים, כך שרצונכם ימומש.
ולבסוף – דאגו למספר צעדים מעשיים פשוטים שיכולים להקל על יורשיכם. אם קיימת צוואה – חשוב שיהיה מי שיודע על קיומה ומיקומה, כדי להבטיח שייעשה בה שימוש. שימרו את כל הביטוחים, המסמכים הכספיים והחסכונות באופן מסודר. חשוב מאד לזכור שבתכניות פנסיה וביטוח מסוימות, רשומים שמות מוטבים שעלולים לסתור את הצוואה – וודאו שכל המסמכים האלה מתואמים ומקובלים עליכם.
למה רק אנשים מעטים נערכים לסכסוכי ירושה?
הסיבה פשוטה ובסיסית: אף אחד לא רוצה להתמודד עם הרעיון של היותו בר חלוף. כולנו מעדיפים להדחיק ולא לחשוב על היום שאחרי, על האנשים היקרים לנו ביותר שיצטרכו להתמודד עם האבל והאובדן. כך קורה שדווקא האנשים שאתם אוהבים ביותר הם אלו שייפגעו לאחר מותכם. כאשר רצונכם אינו ברור, כאשר השארתם אחריכם כאבים ומתחים לא פתורים – אתם מגדילים את הסיכוי לסכסוכי ירושה לאין עורך.
אי אפשר לצפות מאדם שיהיה ערוך ומוכן בכל רגע לפרידה מן העולם. ובכל זאת, עריכת צוואה היא בסיסית לפחות כמו רכישת פוליסת ביטוח חיים או תכולת דירה. מי שנוקט כלפי הצוואות גישה לוגית ועניינית מבטיח שהפרידה ממנו תהיה חלקה יותר, והיקרים לו יוכלו להתמקד באבל והיחסים ביניהם יישארו תקינים.
חשוב לזכור שלכל אדם יש זכות מלאה לצוות את רכושו כרצונו. באפשרותכם להוריש את כל הרכוש לחיית המחמד או למוסד צדקה – כפי שכבר קרה בעבר במקרים שונים ומשונים. יש מי שמשתמש בצוואה לצורך נקמה, או כדי להעביר מסר ברור ותקיף. מצד שני – כאשר יש צוואה, פוגענית ככל שהינה, הכעס מופנה כלפי הנפטר ולא הופך לסלע מחלוקת בין היורשים.
זה לא יקרה לנו…
גם אם אנחנו בוחנים את המשפחה הקרובה והאוהבת ביותר, כאשר גורם חשוב ומשמעותי בתוכה נעלם – שיווי המשקל של היחסים מופר. אל תבנו על כך שהכל יישאר כשהיה – יתכן מאד שדווקא האדם שנפטר מהעולם, היה הדבק שחיבר את כל בני המשפחה יחדיו. לתבשיל המסובך הזה, יש להוסיף חתנים וכלות שהשפעתם רבה, והשתלבותם בדינאמיקה המשפחתית אינה פשוטה. ולבסוף – אם קיימים עסקים שצריך לשמור עליהם, אין שום ערובה לכך שדווקא בן המשפחה המוכשר ביותר ייקח על עצמו את הניהול.
כאשר האדם שנפטר היה עמוד התווך של המשפחה, זה שניהל את הדברים ושכולם שעו לעצתו ולדבריו – סביר להניח שעצם היעדרו יפתח פתח לדיונים שלא יכלו להתקיים בעודו בחיים. לפתע כל אחד מבני המשפחה מתייצב בתפקיד חדש, והחלוקה החדשה לא תמיד תקרה באופן טבעי וזורם. המתח במצבי אבל ואובדן הוא אדיר. כאשר מוסיפים לכך גם סכסוך ירושה אין כל ספק שהדברים רק ילכו ויסתבכו.
מה עושים במצב של סכסוך ירושה?
ממש כמו במצב של גירושים שהסתבכו, כדאי מאד לנסות להגיע להליך גישור ולפתור את הסכסוך בדרכי שלום. בגלל שסכסוכי ירושה נובעים במקרים רבים מסיבות רגשיות ולא רק מסיבות כלכליות, הגיוני שאם תצליחו להגיע לתקשורת טובה יותר תוכלו לפתור את הבעיה בדרכי שלום. להבדיל ממצב של גירושים – אתם רבים עם בני המשפחה שלכם, ולאנשים האלה אין תחליף. האינטרס של כל הצדדים – כלכלי ורגשי כאחד – הוא להגיע לסיום המשבר מהר ככל האפשר.
אם הליך גישור ופתרון בדרכי שלום אינם בגדר אפשרות, כדאי לזכור שבית המשפט לא רואה לנגד עיניו את הכאב או הקושי של היורשים. בית המשפט אינו חותר לצדק או לשוויון, ויש לו מטרה אחת בלבד: להגשים את רצונו של המצווה. אל תצפו שבית המשפט יעניק לכם את הצדק, שהאדם שאיבדתם לא העניק לכם. את הכעס והטינה, נכון יותר להפנות כלפי בן המשפחה שהותיר אתכם במצב מורכב כל כך, ולא כלפי בני המשפחה שעודם בחיים.
פתרון מיוחד במינו
מי שבאמת חושש מסכסוך ירושה יכול לבחור בפתרון שונה ומיוחד: חלוקת הרכוש בעודו בחיים. הדברים נכונים במיוחד כאשר המוריש מחזיק בעסקים שונים. כדי שהעסקים יישארו בריאים וימשיכו להניב הכנסה לבני המשפחה, וכדי שלא יתעוררו מתחים מיותרים – ניתן לקדם את פני הרעה באמצעות הקצאת תפקידים והיערכות מוקדמת ליום שאחרי. מי שישכיל להביא את עסקיו למצב שבו הם יציבים ומקומו של כל בן משפחה ברור ומוגדר – יחסוך לבני המשפחה סכסוכים רבים ומיותרים. הפתרון הזה אינו מתאים לכל אחד, אבל הוא מתאים במקרה של ראש משפחה דומיננטי שמסוגל לנהל את חלוקת הרכוש בלי לעורר התנגדות ובלי להיכנס בעצמו לסכסוכים. החיסרון העיקרי של הבחירה הזו היא שחלוקת הרכוש אינה הפיכה, וזאת בניגוד לצוואה שאותה תוכלו לשנות בכל רגע נתון.
יש מי שבוחר לחלק את הנכסים שברשותו לבני המשפחה כדי לראות אותם נהנים מהם בעודו בחיים. אחרים בוחרים להצדיק וללבן את הבחירות שלהם עם היורשים במקום להשאיר אחריהם כעסים ועלבונות. אפשר לטעון שמי שבוחר בפתרון של חלוקת נכסים הוא אדם שמעדיף לקחת על עצמו את ההתמודדות עם הקשיים שכרוכים בחלוקה ולא להשאיר את כאב הראש הזה ליורשיו. מצד שני, קל מאד להבין שהפתרון הזה לא מתאים לכל אדם. למעשה, הרוב המכריע של האנשים יעדיף להסתיר את הצוואה ולא להתמודד עם הקשיים והמתחים שהיא עשויה לעורר.
עורך דין ירושות
לסיכום, סכסוכי ירושה הם חלק בלתי נפרד מעולם המשפט, ובכל רגע נתון מתנהלים אינספור דיונים כאלה בבתי משפט ברחבי העולם. מצד אחד – אין שום סיבה שזה יקרה דווקא למשפחה שלכם. מן הצד השני – כדאי לעשות כל מה שאפשר כדי למנוע סכסוכים כאלה מבעוד מועד.
קישורים רלוונטיים
ייפוי כח מתמשך – 2023
האם חשבתם מה יקרה ביום שבו לא תוכלו לנהל עוד את עניינכם? כדי לא להותיר את העתיד שלכם ליד המקרה, תוכלו לערוך כבר היום ייפוי כח מתמשך. במסגרתו, תפקידו את קבלת ההחלטות עבורכם בידי אדם קרוב, שאתם סומכים עליו וכך תדעו כי כאשר יגיע היום, יהיה מי שידאג שחייכם ימשיכו להתנהל כפי שאתם רוצים.