ידועים בציבור אשר החליטו לסיים את הקשר ביניהם עלולים להיקלע לסכסוך משפטי ארוך ויקר. כדי להיפרד בצורה חיובית והוגנת, תוך זמן קצר ובעלויות נמוכות יותר, מומלץ לערוך הסכם פירוד. הסכם זה יעגן את הסוגיות המשפטיות שעולות מן הפרידה, יעניק לבני הזוג וודאות לגבי עתידם וימנע מהם את ההשלכות הרגשיות והכספיות של ניהול מאבק משפטי.

 

הסכם פירוד בין ידועים בציבור

כאשר זוג נשוי רוצה להיפרד, עליו להתגרש ולדאוג לסידור הגט. ידועים בציבור, לעומת זאת, מסיימים את הקשר הזוגי ביניהם ללא כל צורך באישור רשמי. אולם, מלבד העובדה כי לא מתקיים בין ידועים בציבור הליך גירושין, הרי שעל זוגות אלו להסדיר את אותן סוגיות בדיוק כמו זוגות נשואים: חלוקת הרכוש, קביעת זמני שהות עם הילדים ותשלום דמי מזונות הילדים.

 

כמו כן, בדומה לזוגות נשואים, גם בפני ידועים בציבור עומדות שתי אפשרויות כיצד להסדיר את הסוגיות המשפטיות ביניהם בעקבות הפרידה. האחת היא הגשת התביעות השונות לביהמ”ש לענייני משפחה והשנייה היא עריכת הסכם פירוד, הדומה במהותו להסכם גירושין ונועד להסדיר בהסכמה את כלל העניינים שבין בני הזוג.

 

מהם היתרונות של עריכת הסכם פירוד?

הבחירה לערוך הסכם פירוד משמעותה לסלול את הדרך לפרידה בריאה יותר עבור בני הזוג ועבור הילדים וכן, חסכון משמעותי בעלויות. הסכם פירוד דורש מבני הזוג לנהל משא ומתן על הנושאים המשפטיים ועל כן הוא מהווה הזדמנות לחדש קו תקשורת יעיל ומכבד, אשר יסייע לבני הזוג לגבש הסכמות ולהמשיך לתקשר בצורה טובה כהורים. לצד היתרון הרגשי החשוב הזה, הסכם פירוד טומן בחובו גם יתרון כלכלי.

 

כאשר הליך הפרידה בין ידועים בציבור מתנהל בבית המשפט לענייני משפחה, צפויות לבני הזוג הוצאות כספיות גבוהות. כמו כן, עד לסיומו של המאבק המשפטי, תלויים בני הזוג באוויר מבחינה כלכלית ויתקשו לנהל את חייהם באופן תקין עד שתוכרענה כל הסוגיות שבמחלוקת. מנגד, בעזרת עו”ד מקצועי לדיני משפחה ניתן לגבש תוך זמן קצר הסכם פירוד מקיף והוגן אשר יחסוך לצדדים רבות מן העלויות הכספיות וייתן להם ולילדיהם שקט נפשי וביטחון.

 

חלוקת הרכוש

רבות מן התביעות המשפטיות בין ידועים בציבור עניינן בחלוקת הרכוש, בשל המשמעות הגדולה של סוגיה זו על עתידם של הצדדים. ללא הסכם ממון אשר קבע מראש כיצד יחולקו הנכסים בין בני הזוג בעת פרידה, מתעוררות לא פעם אי הסכמות בסוגיה זו, בעיקר לאורה של הלכת השיתוף. על פיה, חלוקת הרכוש לא תהיה רק לעניין הנכסים המשותפים שנצברו לאורך הקשר, אלא היא יכולה לכלול גם נכסים אישיים.

 

פירושו של דבר הוא כי כל אחד מבני הזוג רשאי לדרוש זכויות ברכושו הפרטי של האחר, כל עוד יוכיח כוונת שיתוף ספציפית באותו הנכס ומכאן הדרך לסכסוך כלכלי קצרה מאוד. במסגרת הסכם פירוד בני הזוג מחליטים בהסכמה על אופן חלוקת הרכוש ביניהם כך שזו תהיה הוגנת ותציב את שניהם במצב כלכלי טוב.

  

זמני שהות ומזונות הילדים

הסכם פירוד יסדיר את סוגיית זמני השהות והחלטות נוספות הנוגעות לחיי הילדים כגון חינוך, מקום מגורים ובריאות. כמו כן, בהתאם לחלוקת זמני השהות, יקבעו הצדדים את גובה מזונות הילדים. על בני הזוג יהיה להחליט האם הילדים יהיו באחריות הורית מלאה של אחד מהם או במסגרת של זמני שהות שווים, מה שנקרא אחריות הורית משותפת. בעניין זה נדגיש, כי על הצדדים לשים את טובת הילדים בראש מערך השיקולים ולהיות כנים עם עצמם וזה עם זו לגבי ההסדר המתאים.

 

לאחר שגובשו הסכמות לעניין חלוקת זמני השהות, יקבעו בני הזוג את דמי מזונות הילדים, היות שאלו מושפעים מחלוקת הנטל (בזמני השהות) שנקבע. כמו כן, יש לזכור כי סכום התשלום עבור מזונות הילדים צריך להתאים להיקף הוצאותיהם ולרמת הכנסתו של כל אחד מבני הזוג.

 

מזונות משקמים

לעיתים, הסכם פירוד יתייחס גם לנושא של מזונות משקמים. זהו פיצוי חד פעמי או מספר תשלומים לתקופה קצובה, אשר תקבל ידועה בציבור מבן זוגה לאחר הפרידה. סוגיה זו עשויה להיות רלוונטית אצל זוגות בהם בן הזוג פרנס את בת הזוג ותמך בה לאורך הקשר. במצב שכזה, עם הפרידה, זקוקה בת הזוג להמשך תמיכתו הכלכלית של בן הזוג עד אשר תוכל לעמוד על רגליה, על ידי מציאת עבודה, מקום מגורים חדש וכיו”ב. סכום המזונות המשקמים תלוי בפרמטרים שונים כגון משכו של הקשר, היקף התלות הכלכלית של בת הזוג בבן זוגה, האם יש לבת הזוג אמצעי קיום אחרים וכיו”ב.

 

ליווי משפטי

הסכם פירוד בין ידועים בציבור עוסק בנושאים רגישים ומהותיים מאוד עבור בני הזוג וההחלטות אשר מתקבלות במסגרתו ילוו את הצדדים וישפיעו על חייהם במשך שנים רבות. לכן, לא ניתן להכביר בחשיבותו של הסכם זה ובצורך לקבל ליווי משפטי מקצועי. על בני הזוג לפנות לעו”ד לדיני משפחה בעל ניסיון אשר יעגן באופן מדויק את ההסכמות אליהם הגיעו ויוודא כי ההסכם מפורט, ברור ונותן מענה לצרכים הספציפיים שלהם. כאשר הסכם פירוד כולל גם עניינים הנוגעים לקטינים, הוא מחויב באישורו של ביהמ”ש לענייני משפחה ועורך הדין יטפל בפרוצדורה זו עבור בני הזוג ויקל עליהם לסיים את הליך הפרידה בצורה מהירה וטובה יותר.