בני זוג נשואים וזוגות ידועים בציבור, רשאים לערוך צוואה הדדית. לצוואה זו יכולות להיות צורות רבות אך לרוב, בני הזוג קובעים כי הם יורשים האחד את השנייה וכי לאחר מותם יעבור רכושם לילדיהם. באופן הזה, מוודאים הצדדים כי בן הזוג שנותר בחיים ייהנה באופן מלא מהרכוש וכי לאחר מותו, הרכוש יעבור לילדים ויבטיח את עתידם. לצוואה הדדית היבטים מורכבים מאוד ולכן יש להיוועץ עם עו”ד לענייני משפחה, אשר יסביר לבני הזוג את כל המשמעויות של מסמך זה ויערוך עבורם את הצוואה המתאימה להם.

 

צוואה הדדית: מהי?

מרבית הצוואות שאנו מכירים הן צוואות אישיות, בהן קובע המוריש מי יירש את רכושו לאחר מותו. כאשר מדובר בבני זוג, באפשרותם לערוך צוואה הדדית. במסגרתה הם מסכימים יחד על תוכנה ומחליטים במשותף למי יורישו את הרכוש שצברו, מתי ואיך. במרבית המקרים, קובעים בני הזוג כי הם יורשים זה את זו וכי לאחר שילכו לעולמם יעברו נכסיהם לילדיהם. אולם נציין, כי אין זה הכרח כי תוכן הצוואות יהיה זהה.

העקרון המנחה כאן הוא עקרון ההסתמכות, כלומר, הצוואה אינה חייבת להיות סימטרית ובלבד שההוראות של בני הזוג תלויות האחת בשנייה. מבחינה טכנית, ניתן לערוך צוואה הדדית במסמך אחד או בשני מסמכים נפרדים, בהתאם להעדפת בני הזוג. כפי שנראה להלן, צוואה הדדית היא נושא מורכב מאוד ועל כן יש חשיבות רבה לקבלת ייעוץ משפטי של עו”ד לדיני משפחה בטרם קבלת החלטה בעניין זה.

 

ביטול צוואה הדדית

לפני מותו של אחד מבני הזוג, יוכל בן הזוג המבקש לבטל את הצוואה לעשות זאת בהודעה בכתב לצד השני. לאחר מסירת הודעת הביטול, לא יהיה עוד לצוואה תוקף משפטי. במצב זה מומלץ כי כל אחד מהצדדים יערוך צוואה חדשה מטעמו, בה יקבע את זהות יורשיו וחלקם ברכושו. ללא עריכת צוואה, יחול על רכושם של בני הזוג ההסדר האחיד שבחוק הנקרא ירושה על פי דין ולרוב, הסדר זה אינו מגשים את רצונו הפרטי של המצווה.

כאמור, כל עוד שני בני הזוג בחיים, ביטול הצוואה הוא עניין פשוט יחסית. אולם, כאשר אחד מבני הזוג הלך לעולמו, בן הזוג שנותר בחיים יוכל לבטל את הצוואה, רק אם יוותר על הרכוש אשר היה אמור לקבל. לעניין זה מבחינים בין שני מצבים: האחד, כאשר הנכסים טרם חולקו, על בן הזוג להסתלק מהעיזבון וחלוקת העיזבון תעשה לפי ירושה על פי דין. במצב השני, הירושה כבר חולקה ואז יהיה על בן הזוג להשיב בעין או בשווי את כל אשר ירש. נציין, כי בני הזוג רשאים להתנות בצוואה על כללים אלו שקבע החוק. עו”ד לדיני משפחה יוכל לייעץ להם בדבר סוגיה זו ולדאוג כי הצוואה תשקף במדויק את רצונם.

יתרונותיה של צוואה הדדית

צוואה הדדית מאפשרת לבני זוג להוריש את רכושם האחד לשנייה ולקבוע מי יירש את הנכסים שלהם לאחר ששניהם ילכו לעולמם. בכך היא משיגה שתי מטרות. האחת, היא מבטיחה את זכויותיו ברכוש של מי שנשאר בחיים. השנייה, היא מבטיחה כי לאחר פטירתו של בן הזוג היורש, יעבור הרכוש לצד שלישי עליו הצדדים הסכימו, כאשר לרוב באופן טבעי, מדובר על הילדים.

ישנו יתרון נוסף וחשוב לצוואה הדדית והוא האפשרות להגביל את אופן השימוש של בן הזוג שנותר בחיים ברכוש, על מנת שזה אכן יעבור בעתיד לצד שלישי. נדגיש, כי אין כאן כוונה למנוע את רווחתו או הנאתו של בן הזוג מהנכסים, אלא לבצע תכנון פיננסי נכון כדי לשמור על ערכו של הרכוש. כך למשל, יכולים בני הזוג לקבוע כי בן הזוג היורש ימשיך להתגורר בדירה של בני הזוג או יוכל להשכירה, אך לא יהיה רשאי למכור אותה.

מהו החסרון של צוואה הדדית?

להבדיל מצוואה רגילה, אותה יכול המצווה לשנות או לבטל בכל עת שיחפוץ, במקרה של צוואה הדדית חל עקרון ההסתמכות וזהו חסרונה העיקרי. עקרון זה משמעותו כי שינוי הצוואה דורש את הסכמת שני בני הזוג ואף אחד מהם אינו יכול לבצע שינויים במסמך ללא הסכמת הצד השני. כן, כאשר מי מהצדדים נפטר, ככלל, לא ניתן יהיה לשנות את הצוואה. ביטול צוואה הדדית כאמור, יתאפשר במתן הודעה בכתב לצד השני כל עוד בן הזוג בחיים. אולם, אם הוא נפטר, ניתן לבטל את תוקפה של הצוואה, רק אם בן הזוג שנותר בחיים יסתלק מהעזבון או אם זה כבר חולק, אז ישיב את חלקו.

מטבע הדברים, נסיבות החיים יכולות להשתנות, בוודאי כאשר מדובר על משך זמן של עשרות שנים. על כן, מדובר במגבלה משמעותית ועל בני הזוג לקחת אותה בחשבון בעת קבלת החלטה לערוך צוואה מסוג זה. למעשה, אותה התחייבות הדדית המספקת ביטחון כלכלי, עשויה להיות עקב אכילס אם בן הזוג שנותר בחיים אינו מעוניין בקיום הצוואה. נזכיר, כפי שצוין מעלה, כי באפשרותם של בני הזוג לקבוע תנאים שונים לביטול הצוואה מאלו שקובע החוק. על מנת שרצונם בעניין זה יבוא לידי ביטוי ברור בצוואה, חשוב מאוד כי יפנו אל עו”ד לענייני משפחה אשר יתאים את הצוואה לנסיבות שלהם ולצרכיהם האישיים.